Telata z ekofarem šílená nikdy nebudou

PRAHA - Maso patří mezi základní složky lidské stravy. Je důležitým zdrojem minerálních látek, železa a zinku, bílkovin, vitaminů skupiny B a zejména B12. Lékaři doporučují konzumovat maso v rozumné míře, dávat přednost libovému masu a viditelný tuk odkrajovat. Upřednostňovat ryby a alespoň dvakrát týdně si dopřát makrelu nebo lososa.
Naše dosavadní poměrně vysoká spotřeba masa se v posledních měsících snížila. Ne na doporučení zdravotníků, ale kvůli nemoci šílených krav. Lidé odmítají konzumovat hovězí a spotřebu u ostatních druhů masa také nezvýšili. Strach je velký.

Obrat k přirozenosti chovu
I když přímý přenos BSE na člověka nebyl nikdy dokázan, jde pouze o teoretickou možnost přenosu nákazy, prevence už postihla všechny státy. Nejenom země původu - Anglii, ale všechny okolní státy likvidují chovy hovězího dobytka.
"Na rozdíl od masa z konvenčních zemědělských chovů, po němž poptávka vinou obav z BSE klesá, my u certifikovaného hovězího masa z ekofarem nezaznamenáváme pokles zájmu, a to navzdory ceně, která je o 25 procent vyšší, než obvyklá," řekl nám Petr Krogman a Vavřinec Menšl, dodávající hovězí v kvalitě BIO do sítě Hypernova.
Ekozemědělci si veškeré maso, které jde na pulty prodejen, nechávají testovat na BSE a proto obavy z nemoci nesdílí. Jejich chovy jsou v ekologicky čistém prostředí a krávy žijí přirozeným způsobem. Po celý rok se pasou na pastvě.
Obrat k přirozenému způsobu chovu hlásí také v Anglii a Francii. V Německu se dokonce zdvojnásobila spotřeba hovězího z ekofarem. Jak nám potvrdil Vavřinec Mešl, ředitel pražského Biodružstva Toulcův Dvůr, podle průzkumu ženy, které jsou nejčastějšími zákazníky Hypernovy, oceňují vysokou kvalitu masa produkovaného v přirozených podmínkach bez chemikálií, s dostatkem pastvy a volného pohybu, s eliminací stresujících vlivů před porážkou. "První garancí je tu dohled inspektorů Kontroly ekologického zemědělství, kteří dbají na dodržování celoevropských platných standardů takových chovů," tvrdí Menšl. "Podle těchto předpisů se na ekofarmách krevní ani masokostní moučkou nikdy nesměla krmit žádná zvířata. Je tedy zřejmé, že certifikované biohovězí dnes u nás představuje de facto nejbezpečnější maso vůbec."

Kde dostanete biomaso
Biomaso se produkuje na biofarmách. Není jich zatím mnoho, protože pravidla jsou přísná. Největším ekologickým sdružením je Zemspol, který reprezentuje čtyři ekologické farmy v oblasti CHKO Labské pískovce a Národního parku Českosaské Švýcarsko. Zpracovatelská společnost Biopark provozuje certifikované jatka v Lipové u Děčína. Její dodavatelské zázemí tvoří na 50 ekofarem rozložených od Chebska po Českolipsko.
Dodavatelské zázemí pro hovězí biomaso představuje asi 8 tisíc kusů skotu chovaného na zhruba 20 tisícich hektarech. Biodružstvo Toulcův dvůr spolupracuje s ekozemědělci v jižních, středních , ale i západních a severozápadních Čechách. Dodavatelské zázemí tvoří 7 tisíc kusů skotu chovaných na 15 tisících hektarech. Čeští biofarmáři v současnosti měsíčně zákazníkům sítě Hypernova dodávají 40-50 kusů hovězího. Je škoda, že toto ekologické maso lze dostat pouze v Hypernově, což je pro region Praha v Průhonicích. Výlet přes celou Prahu pro biftek se pak pěkně prodraží. Bude-li však zájem o ekologické maso větší, společnost Ahold ČR, které patří řetězec Hypernova, je ochotna tyto produkty rozšířit i do dalších svých prodejen.

Rady pro nákup a uskladnění masa a masných výrobků:
Čerstvé maso poznáme podle toho, že má jen lehce zavlhlý povrch, jasně červenou (hovězí a skopové) nebo bledě růžovou (telecí a vepřové) barvu a příjemně voní.
Syrové maso doma co nejdříve tepelně zpracujeme nebo zmrazíme.
Pokud maso budeme připravovat až následující den, uložíme ho neomyté do chladničky v uzavřené nádobě nebo na talíři, který pevně obalíme fólií.
Maso určené na minutky omyjeme a osušíme. Není-li už naporcované, rozdělíme ho na jednotlivé porce. Ty potom potřeme z obou stran olejem, pečlivě zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky.
Pokud úprava vyžaduje naložení do některé marinády, můžeme maso v chladničce skladovat dva až tři dny. Marinády totiž obsahují složky, jež působí konzervačně.
Mleté maso je nutné co nejdříve tepelně upravit. Je dobré mít dva až tři balíčky s libovým mletým masem v mrazničce do zásoby pro "nenadálé příhody".
Uzeniny skladujeme podle toho, zda jde o trvanlivé, nebo měkké druhy. Měkké salámy nevydrží déle než dva dny, ve vakuovém balení je můžeme nenačaté v chladničce uskladnit po dobu uvedenou na obalu.

 

Večerník Praha, 20.12.2001

Veškeré materiály(fotografie,mapy, texty) jsou chráněny autorským zákonem a jejich použití musí být odsouhlaseno provozovatelem webu
© 2008 - Provozovatel:Spojené farmy | created by: Bravissimo