Opravdu dobré kuře je třeba hledat

Akční ceny kuřat v supermarketech potěší šetrné zákazníky. Gurmány však téměř nikdy. Dobré kuřecí maso vyžaduje větší péči a je drahé.

Obyvatelé České republiky patří mezi milovníky kuřecího masa. Od roku 1990 spotřeba této potraviny vytrvale stoupá, a nyní je dokonce vyšší než průměrná spotřeba kuřecího masa v členských zemí Evropské unie. Kuřata končí na českých stolech však především pro nízkou cenu než pro chuť.

Cena vítězí nad kvalitou

Podle nedávného průzkumu, který provedla společnost pro výzkum trhu a veřejného mínění Defence Allianc, jí dvaaosmdesát procent lidí v České republice kuřecí maso alespoň jedenkrát týdně.

Kvalita kuřat nabízených v regálech českých obchodů ovšem neoslňuje svou kvalitou, ale především cenou. Další výsledek zmíněného průzkumu odhaluje, že až pětašedesát procent českých zákazníků kupuje kuřecí maso především proto, že je levné.

Obchodní řetězce využívají tohoto zájmu a tlačí na chovatele, aby kuřata byla levná. Ti se proto snaží zvýšit produkci na maximum. Hustota chovu v průmyslových velkochovech se tak pohybuje až čtyřiačtyřicet kilogramů na metr čtvereční. To znamená, že se na metru čtverečním tísní dvacet odrostlých kuřat. Nejen, že kvalita jejich krátkého života je nízká. Navíc se mezi nimi těžce hledají nemocní nebo už uhynulí ptáci.

Ty navíc odborníci vyšlechtili k co nejrychlejšímu růstu. Na váze přibývají dvakrát rychleji než kuřata obyčejná a během čtyřiceti dní dosáhnou váhy přes dva kilogramy.

Takoví ptáci často trpí deformací nohou kvůli nepřirozeně rychlému růstu, nedostatku pohybu, infekcím a také kvůli mohutnému prsnímu svalstvu, po kterém je velká poptávka. Kuřata takto vychovaná splňují svůj účel jen tím, že jsou levná.


Přirozená potrava

Ti, co hledají kvalitu, mají omezené možnosti a hodně se nachodí. V maloobchodní síti mohou sehnat například Sedlákovo kuře z produkce Jihočeské drůbeže Vodňany. Kuřata pracovníci firmy v tomto případě chovají v přirozenějších podmínkách a krmí je surovinami z kukuřice, pšenice a vojtěšky.

Žijí dvaapadesát dní. Maso z takto chovaného kuřete má svěží barvu a působí zdravěji. Ještě větší rozdíl se ukáže po upečení. Kuře voní výrazněji a chutná mnohonásobně lépe.

Další, avšak mnohem dražší alternativou, jsou biokuřata. Ta se na českém trhu objevila teprve loni v březnu. Kuřata z ekologických chovů mají v porovnání s běžnými chovy větší životní prostor, mohou se pohybovat i ve venkovním výběhu.

Nejsou nijak šlechtěná. Kuřecí život v takovém chovu trvá jednaosmdesát dní a opeřenec se nedostane do kontaktu s antibiotiky, hormony nebo masokostní moučkou.

Kdo si chce pochutnat, neměl by ale šetřit. Biokuře totiž není jen zdravé, ale i velmi lahodné.



  • Sedlákovo kuře, Jihočeská drůbež Vodňany, ke koupi v běžné maloobchodní síti. Váží okolo 1,2 kilogramu, stojí 80 až 90 korun.
  • Biokuře, Farma Abatis, Zvole u Prahy, ke koupi například v obchodě Biotop, Praha. 309 korun za kilogram (chlazené), 298 korun za kilogram (mražené). • Biokuře, Raciola – Jehlička s.r.o., země původu Rakousko, ke koupi například v obchodě LUMO Natur, Brno. 387 korun za kilogram (chlazené)
  • Biokuře, Biopark, kuřata z ekofarem v Lužických horách a Českém středohoří, ke koupi například v Racionální výživě na Černém Mostě, Praha. 210 korun za kilogram (mražené).

Veškeré materiály(fotografie,mapy, texty) jsou chráněny autorským zákonem a jejich použití musí být odsouhlaseno provozovatelem webu
© 2008 - Provozovatel:Spojené farmy | created by: Bravissimo