Jatky téměř na konci Čech

Ekodružstvo Severozápad hledalo a našlo ideální místo pro jednu velmi významnou etapu celého procesu produkce biohovězího. Stalo se tak až po praktickém zjištění, že biobýky narozené a odchované na ekologických farmách (a následně "přichystané" ve specializovaných výkrmnách do optimální hmotnosti) nelze porážet na několika jatkách. Důvody pro soustředění porážky do jednoho místa vysvětluje ředitel odbytového družstva Ing. Kamil Toman v úvodní informaci o aktivitách této firmy.

Ekodružstvo zvážilo všechna pro a proti a nakonec si vybralo jatky společnosti Biopark v Lipové, pár kilometrů za Šluknovem a téměř na samém konci Čech. Moderní provoz splňující všechny požadavky Evropské unie byl v minulém životě jednou z běžných dojíren bývalého děčínského okresu. Časy a místo děje se ovšem podstatně změnily.

V Lipové se vybírá

Jatky v Bioparku v Lipové jsou určeny výhradně pro porážku skotu (tu zajišťuje jeden specialista) a jejich denní kapacita se pohybuje mezi pěti až šesti kusy. K následným pracovním aktivitám kolektivu zbývajících šesti zaměstnanců patří chlazení čtvrtí poražených zvířat, jejich bourání a následné balíčkování masa do ochranné atmosféry.

Osmým "mužem na palubě" je žena, vedoucí jatek Katarína Hájková. Ta vedle taktovky šéfa vlastní i příslušné osvědčení o odborné způsobilosti, jednoduše řečeno je oficiálním klasifikátorem jatečných těl skotu: "Poražení býci jsou na háku zpeněžování podle systému SEUROP. Pokud vás zajímá moje osobní preference zvířat jednotlivých masných plemen nebo kříženců s krví býků těchto plemen, pak nemohu jednoznačně odpovědět. Aberdeen angus, charolais i limousine totiž mají jak velké přednosti, tak malé slabosti. V některých tělesných partiích jsou zkrátka skvělí a v jiných naopak méně dokonalí. Ideál vyhovující zpracovatelům na sto procent samozřejmě neexistuje."

Vedoucí Hájková má proti jiným kolegům z oboru obrovskou výhodu. Hned vedle jatek je výkrmna býků společnosti Zemspol, a tak stačí každý pracovní den začít inspekcí ve výbězích a vybrat si podle vlastní potřeby adepty poslední životní cesty. Ta je zde na českém severu krátká a nečekají na ní prakticky žádné stresy, se kterými se musí jatečná zvířata vypořádat všude jinde. Odpadá přeprava, tedy naskladnění na kamióny pod tlakem, přímý tělesný kontakt s dalšími pasažéry během jízdy a psychicky stejně náročný "sestup" v cíli. Nezapomínejme ovšem ani na šok z přímého prožitku omračování a smrti jiných ve společném prostoru, protože také ten má podstatné důsledky. Právě popsané situace se ale v Lipové nekonají a lze oprávněně tvrdit, že aktivisté bojující proti týrání zvířat by tady nenašli jediný důvod k protestu.

Přijatá pravidla hry

"Porážíme v průměrné živé hmotnosti 550 kilogramů. Hovězí čtvrtě jdou do chladírny a při teplotě čtyř stupňů nad nulou tam stráví 48 hodin. Další tři až čtyři dny se teplota sníží na polovinu předchozí hodnoty až jeden stupeň Celsia. Teprve po této fázi zrání se maso bourá a balíčkuje a tentýž den nejpozději v poledne expeduje do distribučního centra," vysvětluje Karatína Hájková a ukazuje tři druhy balíčků. Etikety nesou podle jejich obsahu a požadavku odběratele názvy BIO, Bohemia Angus či Selský dvůr. Rychlost při zpracování čtvrtí do finální podoby hovězího je dána záruční dobou výrobku: je dlouhá přesně devět dní, ani hodinu navíc.

"Ještě jednou zdůrazňuji, že se tady jedná výhradně o maso z tzv. biobýků. Pro nás Čechy je ale možná překvapující silný zájem obchodního řetězce Carrefour o hovězí z jalovic a mladých krav masných plemen (až do stáří 60 měsíců), odpovídající tradicí francouzské kuchyně," doplňuje informaci Hájkové ředitel Toman a ta jeho slova potvrzuje. "Pětiletá kráva je v podstatě ještě mladá. V našem systému chovu se dožívá i trojnásobku," vysvětluje Toman.

Kdo chce být v nesmírně tvrdé konkurenci na trhu skutečně úspěšný, musí ctít kromě absolutní kvality své nabídky rovněž heslo Náš zákazník, náš pán. A Ekodružstvo Severozápad vypadá při pohledu i z větší blízkosti, že patří mezi ty, kteří přijali a hodlají dodržovat pravidla takové hry.

Jiří Křepelka, Náš chov 6/2003, str. 15-16

Veškeré materiály(fotografie,mapy, texty) jsou chráněny autorským zákonem a jejich použití musí být odsouhlaseno provozovatelem webu
© 2008 - Provozovatel:Spojené farmy | created by: Bravissimo